Hoofdmenu


 

 

Geschiedenis van Terneuzen .

 

De stad Terneuzen heette in de 12e eeuw Ter Nose en komt in 1325 voor het eerst in de archieven voor.

Vanaf Terneuzen liep de zogenaamde Gentse Vaart richting Gent. Met de Pacificatie van Gent kwam de stad in de handen van de Staten.

De huidige Terneuzense Markt was de haven. Reeds in 1460 wordt de haven van Terneuzen vermeld. In dit haventje werden goederen overgeslagen om per trekschuit richting Gent te worden vervoerd. Deze Gentse Vaart bleef in gebruik tot 1583, in dat jaar werd deze afgesloten in verband met de aanleg van de vesting Terneuzen.

In 1491 wordt het kleine dorpje gefortificeerd. Mogelijk vanwege de strategische positie aan de vaart naar Gent.

In 1827 werd het Kanaal Gent-Terneuzen in gebruik genomen. Bij Terneuzen kwamen twee schutkolken te liggen. Met de komst van dit kanaal is Terneuzen gegroeid tot een handelsgemeente van formaat. Het huidige Terneuzen telt ruim 55.000 inwoners en is daarmee de grootste gemeente van Zeeland.

De gemeente ligt in het hart van Zeeuws-Vlaanderen, het onderste deel van de provincie Zeeland. Aan weerszijden van het Kanaal van Gent naar Terneuzen liggen bedrijventerreinen grote industrie.

De gemeente bestaat uit 14 kernen, namelijk Axel, Biervliet, Hoek, Koewacht, Overslag, Philippine, Sas van Gent, Sluiskil, Spui, Terneuzen, Westdorpe, Zaamslag, Zandstraat en Zuiddorpe. (citaat: www.terneuzen.nl)

In 1962 werd te Terneuzen de watersportvereniging Neusen opgericht.